Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparative analysis of difficulty of activities performed in kitchen by people aged 40-60 and over 60 years with visual impairment in the context of furniture design

Tytuł:
Comparative analysis of difficulty of activities performed in kitchen by people aged 40-60 and over 60 years with visual impairment in the context of furniture design
Analiza porównawcza trudności czynności wykonywanych w kuchni przez osoby w wieku 40-60 i 60+ z niepełnosprawnością wzrokową w konteksie problematyki projektowania mebli
Autorzy:
Fabisiak B.
Klos R.
Tematy:
adult
senior
disabled person
visual disability
living comfort
use comfort
furniture
kitchen furniture
furniture design
design solution
comparative analysis
questionnaire survey
interview
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Comparative analysis of difficulty of activities performed in kitchen by people aged 40-60 and over 60 years with visual impairment in the context of furniture design. The aim of the study was to collect information concerning evaluation of difficulty of activities conducted in kitchen by people with visual impairment. Based on the questionnaire studies and direct interviews the most difficult activities to be performed in the kitchen were identified. Comparative analysis of the obtained results was conducted in order to get the description of differences in kitchen furniture design guidelines for users in two age groups: 40-60 years old and over 60 years old.

Analiza porównawcza trudności czynności wykonywanych w kuchni przez osoby w wieku 40-60 i 60+ z niepełnosprawnością wzrokową w kontekście problematyki projektowania mebli. Zebrano dane dotyczące oceny trudności czynności wykonywanych w kuchni przez osoby z niepełnosprawnością wzrokową oraz dokonano analizy porównawczej otrzymanych rezultatów. Na podstawie badań ankietowych oraz przeprowadzonych wywiadów bezpośrednich zidentyfikowano także zbiór czynności wykonywanych w kuchni, które sprawiają respondentom najwięcej trudności. W wyniku przeprowadzonych badań określono wytyczne, które mogą być przydatne w projektowaniu mebli kuchennych dla użytkowników w grupach wiekowych 40-60 lat oraz powyżej 60 roku życia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies