Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Potato yield depending on ridge shape and harvest time Part I. Total and commercial tuber yield

Tytuł:
Potato yield depending on ridge shape and harvest time Part I. Total and commercial tuber yield
Plonowanie ziemniaka w zależności od kształtu redliny i terminu zbioru. Cz. I Plon ogólny i handlowy bulw
Autorzy:
Bombik A.
Rymuza K.
Stopa D.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This work presents the results of the study conducted in 2004-2006 at the Agricultural Experimental Station (RSD) in Zawady of the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce, concerning the effect of the ridge shape and harvest time, determined by the soil temperature, on the total and commercial tuber yield of potato. Analysis of results was carried out based on a three-year three-factorial (factor A – cultivar, factor B – soil temperature during harvest, factor C – ridge shape) field experiment established in split-split-plot design. Environmental conditions during the growing period played an important role in affecting the most of studied features of potato. The cultivar Sante gave the highest yields, whereas the cultivar Żagiel was characterized by the highest commercial yield. Ridge shape had a significant effect on the quantity of commercial yield. At growing potato in a typical ridge (20 cm in height) commercial yield was the highest. Another important factor was the time of harvest, which in parabolic way determined the total tuber yield.

W pracy przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych w latach 2004- -2006 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej (RSD) w Zawadach, należącej do Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, dotyczących wpływu kształtu redliny i terminu zbioru, określonego temperaturą gleby, na plon ogólny i handlowy bulw ziemniaka jadalnego. Analizę wyników przeprowadzono na podstawie trzyletniego, trzyczynnikowego (czynnik A – odmiana, czynnik B – temperatura gleby w trakcie zbioru, czynnik C – kształt redliny) doświadczenia polowego założonego w układzie split-split- -plot. Dużą rolę w kształtowaniu większości badanych cech ziemniaka odgrywały warunki środowiskowe w okresie wegetacji. Najwyżej plonującą była odmiana Sante, ale najwyższym plonem handlowym charakteryzowała się odmiana Żagiel. Kształt redliny miał istotny wpływ na wielkość plonu handlowego. Przy uprawie ziemniaka w redlinie typowej (o wysokości 20 cm) plon handlowy był najwyższy. Ważnym czynnikiem był również termin zbioru, który w sposób paraboliczny determinował plon ogólny bulw.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies