Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Peptydy biologicznie aktywne jako składniki żywności funkcjonalnej

Tytuł:
Peptydy biologicznie aktywne jako składniki żywności funkcjonalnej
Biologically active peptides as components of functional food
Autorzy:
Darewicz M.
Borawska J.
Minkiewicz P.
Iwaniak A.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Według aktualnych poglądów każde białko oprócz swej podstawowej funkcji może pełnić funkcję prekursora biologicznie aktywnych peptydów. Bloaktywne motywy w łańcuchach białek są definiowane jako te fragmenty, które pozostają nieaktywne w sekwencjach swoich prekursorów, natomiast po uwolnieniu przez enzymy proteolityczne mogą oddziaływać na odpowiednie receptory oraz regulować funkcje fizjologiczne organizmu. Peptydy pochodzące z białek żywności mogą obniżać ciśnienie krwi, stymulować działanie układu odpornościowego, hamować proces agregacji płytek krwi oraz procesy utleniania, wykazywać aktywność oploidową, antybakteryjną, powierzchniową, wiązać jony metali, kształtować właściwości sensoryane. Bioaktywne peptydy polecane są jako składniki tzw. żywności funkcjonalnej. Na świecie obserwuje się wzrost zainteresowania tego typu żywnością. W artykule przedstawiono przykłady dostępnych komercyjnie produktów zawierających bloaktywne peptydy.

According to the present state of our knowledge, each protein may play the role of a precursor of biologically active peptides, apart from Its basic functions. Bioactlve motifs in protein chains are defined as those fragments which remain inactive in sequences of their precursors, but are able to Interact with receptors or regulate physiological functions of the body when released by proteolytic enzymes. Peptides obtained from food proteins can reduce blood pressure, stimulate the Immunological system, inhibit the processes of throm bocyte aggregation and oxidation, reveal opioid, antibacterial, and surface activities, bind metal ions, and affect sensory properties. Bioactlve peptides are recommended as functional food components. Such food products are becoming more popular worldwide. In the article some commercially available products containing bioactlve peptides are presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies