Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bioremediacja z udziałem drożdży Yarrowia lipolytica: unieruchomione w alginianie komórki oraz ich wpływ na autochtoniczną mikroflorę gleby i kiełkowanie owsa

Tytuł:
Bioremediacja z udziałem drożdży Yarrowia lipolytica: unieruchomione w alginianie komórki oraz ich wpływ na autochtoniczną mikroflorę gleby i kiełkowanie owsa
Yarrowia lipolytica in bioremediation: cells entrapped in alginate and their influence on autochthonic microflora and oats germination
Autorzy:
Kowalczyk A.
Michniewicz M.
Robak M.
Tematy:
bioremediacja
drozdze
Yarrowia lipolytica
gleby
alginiany
mikroflora glebowa
bioremediation
yeast
soil
alginate
soil microflora
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy sprawdzano wpływ warunków atmosferycznych na trwałość gra­nulek alginianowych zawierających unieruchomione komórki drożdży Yarrowia lipolytica podczas ich przetrzymywania w terenie przez pięć jesienno-zimowych miesięcy. W warunkach laboratoryjnych badano wpływ dodatku drożdży Y. lipolytica na kiełkowa­nie owsa i mikroflorę autochtoniczną gleby. Po okresie zimowego przechowywania gra­nulki zawierały żywe drożdże Y. lipolytica. Obecność granulek pozytywnie wpłynęła na autochtoniczną mikroflorę, powodując wzrost liczby mikroorganizmów. W testach labo­ratoryjnych dodatek preparatu drożdży (zawiesina lub granulki) spowodował wzrost licz­by mikroorganizmów gleby i poprawił kiełkowanie owsa. Otrzymane wyniki zdecydowa­nie zachęcają do kontynuacji badań nad produkcją biopreparatów drożdży Y. lipolytica przeznaczonych do bezpośredniego wprowadzania do gleby.

In this work the influence of atmospheric conditions on stability of alginate beads containing immobilized Yarrowia lipolytica yeast cells after their storage in field during five months of autumn-winter was measured. In laboratory, the influence of soil supplementation by yeasts on oats germination and autochthonic soil microflora was analyzed. Autumn-winter storaged beads contained living Y. lipolytica yeasts. Beads presence had a positive effect on autochthonic microflora, causing increase of microbial cells number. In laboratory tests, supplementation of soil by yeasts preparation (suspension or beads) caused amelioration of oats germination and increase in autochthonic microbial cells number. Obtained results clearly encourage to continue the study on formulation of Y. lipolytica yeasts bioproduct, designated to direct soil application.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies