Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie mixolabu w ocenie wartości wypiekowej ziarna i mąki

Tytuł:
Zastosowanie mixolabu w ocenie wartości wypiekowej ziarna i mąki
Utilization of mixolab for determination of the baking value of wheat and flour
Autorzy:
Szafranska A.
Tematy:
ziarno
maka pszenna
maka zytnia
zyto
pszenica
ocena jakosci
jakosc
ciasto
wlasciwosci reologiczne
wartosc wypiekowa
aparat mixolab
wypiek pieczywa
piekarstwo
surowce piekarskie
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono nową metodę oceny właściwości reologicznych ciasta za pomocą aparatu mixolab firmy Chopin Technologies. Wskazano protokoły, według których można wykonywać ocenę jakości ziarna i mąki oraz parametry odczytywane z wykresu odzwierciedlające zmiany cech ciasta zachodzące w trakcie jego przygotowania i następnie wypieku pieczywa. Przytoczono także wyniki aktualnych badań naukowych dotyczących możliwości wykorzystania mixolabu w ocenie jakości ziarna i mąki.

The article presents the new method of determination the rheological properties of dough tested by mixolab (Chopin Technologies). Mixolab protocols for evaluation of the quality of grain or flour was specified as well as parameters obtained from Mixolab curve reflecting changes in the dough characteristics occurring during its preparation and bread baking. The latest scientific studies concerning the possibilities of mixolab utilization in assessment the quality of grain and flour were also presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies