Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Content of Pb, Hg, Zn, Mn, Cu, and Fe in macrofungi collected from Wkrzanska Forest in northwestern Poland

Tytuł:
Content of Pb, Hg, Zn, Mn, Cu, and Fe in macrofungi collected from Wkrzanska Forest in northwestern Poland
Autorzy:
Podlasinska J.
Proskura N.
Szymanska A.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The concentrations of 6 metallic elements (Pb, Hg, Zn, Mn, Cu, and Fe) were determined in fruiting bodies of 8 mushrooms species and underlying soil samples from Wkrzanska Forest in northwestern Poland. The study included the following species: Russula rosea, Paxillus involutus, Amanita citrina, Boletus badius, Amanita excelsa, Amanita phalloides, Pluteus cervinus, and Hygrophoropsis aurantiaca. The total content of Hg was determined using an AMA 254 Mercury Analyzer. The total content of other elements was determined using an F-AAS iCE 3000 atomic absorption spectrometer. The highest level of bioaccumulation in analyzed species was observed for Zn and Cu, especially in Boletus badius (170.7; 77.81 mg·kg⁻¹ dry weight). Amanita citrina accumulated Pb at the highest level (5.48±3.43 mg·kg⁻¹ dw. in caps). The maximum value of Hg was observed in Boletus badius caps (0.46 mg·kg⁻¹ dw.). Bioaccumulation factors revealed bio-exclusion of Mn, Pb, and Fe (BCFs<1.0). A few positive and statistically significant (p≤0.05) Spearman correlation coefficients of metal-to-metal bioaccumulation in studied caps of macrofungi were observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies