Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Morphological and chemical differences between the red clover and white clover cultivar and their ecotype

Tytuł:
Morphological and chemical differences between the red clover and white clover cultivar and their ecotype
Różnice morfologiczne pomiędzy odmianą koniczyny łąkowej i koniczyny białej a ich ekotypem
Autorzy:
Kasperczyk M.
Tematy:
morphological differentiation
chemical differentiation
red clover
white clover
plant cultivar
ecotype
chemical composition
morphological property
Trifolium pratense
Trifolium repens
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
During two years of the investigations some morphological properties as well as the chemical composition of the one cultivar of the meadow clover (Trifolium pretense) and white clover (Trifolium repens) were compared with that of their ecotypes. The meadow clover was charac­terized in its first regrowth in cutting maturity and the white clover in the second regrowth in its pasture maturity. In both cultivars examined properties were characterized with the statistically higher parameters than in their ecotypes. The greatest differences between cultivars and ecotypes did not refer to the chemical composition.

Przez dwa lata w warunkach górskich porównywano niektóre cechy morfologiczne (masę pędu i jego długość, długość i szerokość blaszki liściowej) oraz skład chemiczny jednej odmiany koniczyny łąkowej i koniczyny białej z ich ekotypami. Rośliny te pochodziły z podsiewu nimi runi użytków zielonych. Koniczynę łąkową oceniano w pierwszym odroście przy dojrzałości kośnej, a koniczynę białą w drugim — przy dojrzałości pastwiskowej. U obu odmian badane cechy morfologiczne charakteryzowały się istotnie wyższymi parametrami w porównaniu z ich ekotypami. Największe różnice wystąpiły w masie pojedynczych pędów i szerokości blaszek liściowych. Wynosiły one u koniczyny łąkowej 48 i 84%, a u białej 23 i 30%. Te wyraźne różnice morfologiczne pomiędzy odmianami a ekotypami nie znalazły jednak odzwierciedlenia w skła­dzie chemicznym, a nawet ekotypy były nieco zasobniejsze w cukry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies