Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uprawa, rynek i wykorzystanie roślin strączkowych w Unii Europejskiej

Tytuł:
Uprawa, rynek i wykorzystanie roślin strączkowych w Unii Europejskiej
Cultivation, market and usage of grain legumes in the EU
Autorzy:
Gawlowska M.
Swiecicki W.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wykorzystanie roślin strączkowych w Unii Europejskiej i w Polsce jest daleko niewystarczające ze względu na ich korzystny wpływ na środowisko, znaczenie w zmianowaniu, paszach i pokarmie. W pracy przedstawiono dane dotyczące powierzchni uprawy, produkcji, importu i eksportu oraz użytkowania i konsumpcji nasion. Wnioski powinny być przydatne dla wzrostu znaczenia tej grupy roślin i samowystarczalności w produkcji białka roślinnego, jak i rozwoju produktywnego i zrównoważonego rolnictwa.

Using of grain legumes in the EU as well as in Poland is far insufficient considering their importance for an environment, crop rotation, food and feed. Data on the growing area, production, import and export, seed usage and consumption were presented in the paper. Conclusions should be suitable for their important increasing, self-sufficiency in plant protein production as well as in development of productive and sustainable agriculture.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies