Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Preliminary characteristics of fungistatic metabolites produced by Paenibacillus sp.

Tytuł:
Preliminary characteristics of fungistatic metabolites produced by Paenibacillus sp.
Wstępna charakterystyka fungistatycznych metabolitów wytwarzanych przez Paenibacillus sp.
Autorzy:
Gwiazdowski R.
Gwiazdowska D.
Jus K.
Bednarek-Bartsch A.
Danielewicz B.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of presented research was an evaluation of fungistatic activity of two strains of Paenibacillus species including preliminary characteristics of metabolites responsible for antagonism. The tested strains inhibited growth of all fungi used as indicators however belonging to Microdochium and Septoria genera were more sensitive than Fusarium. It was observed that larger amount of Paenibacillus sp. added to culture caused usually stronger inhibition of fungal growth and antifungal effect was comparable for both strains. Enzymatic hydrolysis revealed completely lost of antagonistic activity, what indicates that fungistatic metabolites are proteins.

Celem pracy była ocena fungistatycznej aktywności dwóch szczepów bakterii z rodzaju Paenibacillus z uwzględnieniem wstępnej charakterystyki metabolitów, odpowiedzialnych za antagonizm. Badane szczepy hamowały rozwój wszystkich grzybów wskaźnikowych, jednak większą wrażliwość wykazały grzyby rodzaju Microdochium i Septoria niż Fusarium. Większy dodatek hodowli Paenibacillus sp. powodował zwykle silniejsze zahamowanie wzrostu grzybów, przy czym oddziaływanie obu szczepów było podobne. Hydroliza enzymatyczna białek spowodowała całkowity zanik aktywności antagonistycznej, co wskazuje że fungistatyczne metabolity są białkami.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies