Tytuł pozycji:
Effects of mineral nutrition on 35SO2 uptake by bean (Phaseolus vulgaris L.)
Experiments with bean have shown, that the concentration of all of the mineral components in the nutrient solution exerts a significant influence on ³⁵SO₂ uptake by leaves. The greatest amount of ³⁵SO₂ was taken up by bean leaves grown either in a high supply of nutrients or in their deficiency. The bean leaves which were grown in favourable nutritional conditions took up less ³⁵SO₂ from the air.
Badano wpływ koncentracji składników mineralnych w pożywce na intensywność pobierania ³⁵SO₂ z powietrza przez liście fasoli. Stosowano pożywkę Knopa o różnej koncentracji. Liście fasoli, która rosła w korzystnych warunkach żywienia (koncentracja pożywki — 1/2 K, 3/4 K, 1 K) pobierały mniejszą ilość ³⁵SO₂ z powietrza. Natomiast w warunkach niedoboru składników pokarmowych (koncentracja pożywki 1/8 K), jak też przy nadmiernym stężeniu składników pokarmowych w pożywce (koncentracja 2 K) rośliny pobierały więcej ³⁵SO₂ na jednostkę powierzchni. Stwierdzono większą intensywność pobierania ³⁵SO₂ przez w pełni rozwinięte liście młodsze niż przez liście starsze. Przedstawione w pracy wyniki pozwalają wnioskować, że zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe ma wpływ na pobieranie ³⁵SO₂ z powietrza przez liście fasoli.