Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pesticide residues in crop samples collected in compliance with a Community control programme (2010)

Tytuł:
Pesticide residues in crop samples collected in compliance with a Community control programme (2010)
Pozostałości środków ochrony roślin w próbkach płodów rolnych pobieranych w roku 2010 zgodnie ze wspólnotowym programem kontroli
Autorzy:
Gnusowski B.
Nowacka A.
Walorczyk S.
Drozdzynski D.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A total of 203 samples of fresh fruit, vegetables and arable crops of Polish origin were analysed in 2010 at the Department of Pesticide Residue Research of the Institute of Plant Protection – National Research Institute. The monitoring programme covered 9 commodities and 204 pesticides including some isomers and breakdown products. Residues of 35 pesticides, mainly fungicides (24), were detected in 29.6% of the samples analysed. Percentage of the samples without pesticide residues was equal to 70.4%. Violations of MRLs were found in 1.5% of the samples. The usage of unauthorized pesticides was stated in 4.4% of the samples analysed. In all cases notifications were sent within the framework of RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Residues were detected in 58.1% of fruit samples and 57.7% of greenhouse vegetable samples. Especially in samples of apples (63.3%) and in 62.5% samples of grapes. The samples of other products were less contaminated. Residues of carbendazim were detected most often, in 6.9% of the samples.

W roku 2010 w Zakładzie Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego analizowano łącznie 203 próbki polskich owoców, warzyw i innych płodów rolnych. Badania urzędowe obejmowały 9 produktów i 204 substancje aktywne wraz z produktami ich rozpadu. Pozostałości środków ochrony roślin nie wykryto w 70,4% badanych próbek. W 29,6% próbek wykryto pozostałości 35 związków, głównie fungicydów (24). Przekroczenia najwyższych dopuszczalnych pozostałości (NDP) stwierdzono w 1,5% próbek. Stosowanie środków niedozwolonych wykryto w 4,4% analizowanych próbek. W obydwu przypadkach wysłano powiadomienia w ramach systemu RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Pozostałości wykryto w 58,1% próbek owoców, szczególnie w próbkach jabłek (63,3%) i winogron (62,5%) oraz w 57,7% próbek warzyw spod osłon. Próbki innych produktów były mniej zanieczyszczone. Najczęściej wykrywano pozostałości karbendazymu, w 6,9% próbek.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies