Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza spożycia drobiu i jego rola w diecie człowieka

Tytuł:
Analiza spożycia drobiu i jego rola w diecie człowieka
Consumption analysis of poultry and its role in human diet
Autorzy:
Slaska-Grzywna B.
Andrejko D.
Jaskiewicz T.
Kowalska E.
Tematy:
zywienie czlowieka
dieta
mieso drobiowe
sklad chemiczny
spozycie zywnosci
struktura spozycia
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Polska znajduje się w czołówce producentów mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. Mięso drobiu, ze względu na skład chemiczny, stanowi bardzo ważny element diety człowieka. Charakteryzuje się walorami odżywczymi, niską wartością energetyczną oraz zawartością tłuszczu i co istotne, wymaga minimalnego nakładu czasu na przygotowanie pożywnego i zbilansowanego posiłku W pracy zaprezentowano wyniki uzyskane z przeprowadzonej wśród klientów wybranych sklepów mięsnych ankiety. Ankieta miała na celu sprawdzenie preferencji konsumentów odnośnie gatunku mięsa drobiowego, częstości spożywania, sposobu przyrządzania, czynników wpływających na zakup mięsa drobiowego i obaw związanych z zakupem i spożywaniem tego mięsa. Na podstawie uzyskanych danych z przeprowadzonej ankiety wynika, że mięso drobiowe spożywane jest powszechnie 2-4 razy w tygodniu, najczęściej mięso kurczaków i indyków, w postaci elementów, tj. filetów, całych nóg, rzadziej całych tuszek. Najpopularniejszą formą przygotowania mięsa do spożycia jest smażenie. Obawy dotyczące zakupu mięsa drobiowego związane są z dodatkiem niebezpiecznych substancji do pasz oraz chorobami drobiu.

Poland is among the largest producers of poultry meat in the European Union. Meat of poultry, due to the chemical composition, is a very important part of the human diet. Has high nutritive value, low value energy and fat content and, importantly, requires a minimum amount of time to prepare a nutritious and balanced meal. The paper presents the results of conducted survey among clients of the selected butchers. The survey aimed to test consumer preferences for poultry species, the frequency of eating, preparation method, the factors affecting the purchase of poultry meat and concerns related to the purchase and consumption of meat. Based on the data obtained from the survey show that poultry meat is widely consumed 2-4 times a week, mostly chicken and turkey meat, in the form of elements, such as fdlets, legs, shanks and thighs, less carcasses. The most common form of preparation of meat for human consumption is frying. Concerns about the purchase of poultry meat are associated with the addition of hazardous substances to feed and poultry diseases.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies