Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bezpieczeństwo zdrowotne żywności w zakładach żywienia zbiorowego w Polsce i UE. Systemy jakości

Tytuł:
Bezpieczeństwo zdrowotne żywności w zakładach żywienia zbiorowego w Polsce i UE. Systemy jakości
Food safety in cathering estabishments in Poland and in the EU. Quality systems
Autorzy:
Miarka D.
Stanislawek M.
Kowalska J.
Tematy:
bezpieczenstwo zdrowotne zywnosci
zaklady zywienia zbiorowego
gastronomia
systemy jakosci
system GMP
system GHP
system HACCP
dobra praktyka cateringowa
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Narzędziami wspomagającymi zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności są obligatoryjne i dobrowolne systemy jakości. Są one stosowane w celu usystematyzowania i ujednolicenia działań w każdej organizacji branży spożywczej i zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków. Wymaganie wdrożenia systemów GMP, GHP i HACCP wynika z zapisów w unijnych i krajowych aktach prawnych. Systemem nieobligatoryjnym, lecz znakomicie uzupełniającym wymagania formalne, a także zapewniającym bezpieczeństwo i jakość żywności przetwarzanej oraz przygotowywanej w gastronomii, jest m.in. system GCP (Dobra Praktyka Cateringowa). Alternatywnym systemem dla obowiązującej w UE metody HACCP jest stosowany w zakładach gastronomicznych w Wielkiej Brytanii system Menu-Safe oraz Better Business (SFBB). Wdrożenie każdego z nich wspomaga zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków serwowanych w placówkach żywieniowych.

The tools supporting food safety are both obligatory and voluntary guality systems. They are applied in order to systematize and unify the procedures in every unit of the food industry and to ensure the safety of meals. The requirement to implement systems of GMP, GHP and HACCP stems from the provisions of the EU and national legal acts. There is also the GCP (Good Catering Practice) system, which is non-obligatory but excellently complementing the requirements and ensuring both food safety and quality of foods produced in catering establishments. Alternative systems of food safety to the HACCP system functioning in the European Union are the Safe Food and Better Business (SFBB) systems used in catering establishments in Great Britain. Implementing each of them supports the ensuring of the health safety of foods, served in gastronomic establishments.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies