Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Oznaczanie zawartości wanililoamidu kwasu nonylowego w preparatach Capsigel N i Neo-Capsiderm

Tytuł:
Oznaczanie zawartości wanililoamidu kwasu nonylowego w preparatach Capsigel N i Neo-Capsiderm
Quantification of nonylic acid vanillylamide in Capsigel N and Neo-Capsiderm
Autorzy:
Drost-Karbowska K.
Szaufer-Hajdrych M.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Projekt monografii Fruetus i Tinctura Capsici do Farmakopei Polskiej V przewiduje spektrofoto- metryczne oznaczanie kapsaicyny z 2,6-dichlorochinono-4-chlorimidem po uprzednim rozdziale chromatograficznym. Po dostosowaniu parametrów metody proponowanej do FP V oznaczono zawartość wanililoamidu kwasu nonylowego w złożonych preparatach leczniczych Capsigel N i Neo-Capsiderm. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że do oznaczania kapsaicyny syntetycznej w wymienionych preparatach można stosować taką samą metodę jak w przypadku Fruetus i Tinctura Capsici.

The proposal monography of Fructus and Tinctura Capsici for FP V foresses the spectrophotomet- rical determination of capsaicin with 2,6-dichloroquinone-4-chlorimide after chromatographical separation. The parameters of method proposed for FP V were adapted for quantitative determination of nonylic acid vanillylamide in composed pharmaceutical preparations Capsigel N and Neo-Capsiderm. On the ground of obtained results it was proved that synthetic capsaicin in analysed preparations may be determined using the same method as in the case of Fructus and Tinctura Capsici.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies