Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dietary fats and the risk of oxidative stress in a group of apparently healthy women - a short report

Tytuł:
Dietary fats and the risk of oxidative stress in a group of apparently healthy women - a short report
Autorzy:
Witkowska A.M.
Zujko M. E.
Tematy:
dietary fat
risk
oxidative stress
healthy man
woman
fat intake
total antioxidant status
FRAP method
ferric reducing antioxidant power zob.FRAP method
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study aimed to determine associations between diet’s composition and serum antioxidant potential in 29 women aged 19–22 years. The participants completed self-report questionnaires concerning health condition, body measures, dietary habits and supplements taken, and 3-day detailed diet records. Fasting blood samples were collected to assess total antioxidant status (TAS) and ferric reducing antioxidant power (FRAP) in the serum. The women reported good health condition and lean body. The data concerning the TAS and FRAP methods demonstrated that the antioxidant potential was negatively correlated with saturated fat intake (r=-0.515 and r=-0.527, respectively), but not related to the intakes of protein, carbohydrate, mono- and polyunsaturated fats, cholesterol and antioxidant vitamins (vitamin C, β-carotene, α-tocopherol). The TAS antioxidant activity of the serum was signifi cantly lower in the top vs. bottom quartile of the saturated fat intake, which corresponds to a consumption of at least 29 g saturated fat vs. intake below 19.7 g. The FRAP value in the highest quartile of the saturated fat intake was also reduced and close to significance. This study shows that the studied group of young women exposed to diets, which contained high amounts of saturated fat, are prone to risk of oxidative stress.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies