Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Lekooporność szczepów z rodzaju Campylobacter spp. wyizolowanych z mięsa drobiowego

Tytuł:
Lekooporność szczepów z rodzaju Campylobacter spp. wyizolowanych z mięsa drobiowego
Drug resistance of Campylobacter spp. strains isolated from poultry meat
Autorzy:
Szosland-Faltyn A.
Bartodziejska B.
Krolasik J.
Paziak-Domanska B.
Tematy:
mieso drobiowe
bakterie
Campylobacter
antybiotyki
lekoopornosc
zroznicowanie
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Narastanie i szerzenie się oporności wśród bakterii Campylobacter spp. izolowanych z różnych źródeł na powszechnie stosowane antybiotyki i chemioterapeutyki znacznie utrudnia leczenie kampylobakteriozy i wielu powikłań z nią związanych. Dlatego też w pracy podjęto badania mające na celu określenie lekooporności szczepów z rodzaju Campylobacter spp. wyizolowanych z mięsa drobiowego. Do badań lekooporności wybrano dwadzieścia szczepów z rodzaju Campylobacter spp. należących do gatunków C. jejuni i C. coli (po dziesięć z każdego gatunku). Wrażliwość szczepów sprawdzono metodą dyfuzyjnokrążkową wg kryteriów CLSI [2014] w odniesieniu do trzynastu antybiotyków i chemioterapeutyków, należących do ośmiu grup (tj. amoksycylina, ampicylina, azytromycyna, ciprofloksacyna, klindamycyna, chloramfenikol, erytromycyna, gentamycyna, kwas nalidyksowy, oksytetracyklina, norfloksacyna, pefloksacyna, cefalotyna). Wyniki badań wykazały zróżnicowaną lekooporność szczepów Campylobacter spp. wyizolowanych z mięsa drobiowego. Niezależnie od gatunku wszystkie badane szczepy Campylobacter spp. były oporne na cefalotynę, a wrażliwe na azytromycynę. W badaniach zaobserwowano 20% i 40% odsetek szczepów wykazujących oporność na odpowiednio erytromycynę i ciprofloksacynę. Ponad 60% szczepów było opornych na norfloksacynę, pefloksacynę, a 45% na kwas nalidyksowy. Wśród szczepów opornych, 13 na 20 przebadanych izolatów było wielolekoopornych.

Intensification and spread of antibiotic-resistant Campylobacter spp., isolated from various sources, to commonly used antibiotics and chemotherapeutic agents significantly hinders treatment of campylobacteriosis and many complications. Therefore, we have undertaken studies to determine drug resistance of Campylobacter spp., isolated from poultry meat. For this purpose twenty strains of Campylobacter spp. belonging to the species C. jejuni and C. coli (ten for each kind) were selected. The sensitivity of the strains was tested according to the CLSI [2014] recommendations for thirteen antibiotics and chemotherapeutic agents belonging to eight groups, (ie., amoxicillin, ampicillin, azithromycin, ciprofloxacin, clindamycin, chloramphenicol, erythromycin, gentamicin, nalidixic acid, oxytetracycline, norfloxacin, pefloxacin, cephalothin) using disc diffusion method. The results demonstrated various levels of resistance among strains of Campylobacter spp. isolated from poultry meat. Regardless of the species, all strains of Campylobacter spp. were resistant to cephalothin and susceptible to azithromycin. We observed 20% and 40% of strains showing resistance to erythromycin, and ciprofloxacin, respectively. Over 60% of the strains were resistant to norfloxacin, pefloxacin, as well as 45% to the nalidixic acid. Among these isolates thirteen strains were considered as a multi-drug resistant.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies