Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Narażenie na czynniki mikrobiologiczne pracowników biurowych i technicznych w laboratorium naukowo-badawczym

Tytuł:
Narażenie na czynniki mikrobiologiczne pracowników biurowych i technicznych w laboratorium naukowo-badawczym
Exposure to microbiological agents of office and laboratory workers in research laboratory
Autorzy:
Szosland-Faltyn A.
Krolasik J.
Polak E.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Prezentowane badania podjęto, mając na uwadze, że jednym z ważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia człowieka jest jakość powietrza wewnętrznego pomieszczeń. Celem ich była ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza wewnętrznego w pomieszczeniach laboratorium naukowo-badawczego oraz zbadanie wpływu pory roku na jego czystość mikrobiologiczną. Zanieczyszczenie mikrobiologiczne badanych pomieszczeń było zróżnicowane. Ogólna liczba drobnoustrojów w pomieszczeniach laboratoryjnych kształtowała się na poziomie od 1,3 x 10¹ do 7,5 x 10³jtk/m³, a w pomieszczeniach biurowych od 6,5 x 10¹do 3,6 x 10³jtk/m³.W miesiącach wiosennych i letnich obserwowano wzrost liczby bakterii, w pomieszczeniach biurowych. Mikroorganizmami dominującymi w środowisku były grzyby strzępkowe. Ich obecność zaobserwowana była we wszystkich siedmiu badanych pomieszczeniach i mieściła się w zakresie od 2,6x 10⁰jtk/m³do 1,4x 10³jtk/m³.

Bearing in mindthat one ofthe most important factorsaffecting the human health is theindoor air qualitystudies were undertakenin this direction.Their aimwas to assess themicrobial contaminationof indoor airin publicresearch laboratoryandinvestigate the effect ofthe seasonsonitsmicrobiological purity.The levels of microbiological contamination varied. The total bacterial count inlaboratoryrooms rangedfrom 1.3 x10¹ to 7.5x10³cfu/m³ andin officesfrom 6.5x 10¹ to 3.6x 10³cfu/m³. In thespring and summer monthsan increase inthe number ofbacteriain the offices was observed. The dominantmicroorganismsin the environmentwere fungi. Their presencewasobservedin all seventestedareas andranged from 2.6x10⁰ to 1.4x10³cfu/m³.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies