Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Volatile compounds in cereals: separation and condensation for chromatographic analysis and description of their aromatic characteristics

Tytuł:
Volatile compounds in cereals: separation and condensation for chromatographic analysis and description of their aromatic characteristics
Wyodrębnianie i zagęszczanie lotnych związków z produktów zbożowych do analizy chromatograficznej
Autorzy:
Kaminski E.
Wasowicz E.
Przybylski R.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The distillation-extraction method was used to separate and condense volatile compounds from standard solutions and from cereal products. Condensed extracts of cereal volatiles were separated in gas chromatograph columns. Subsequently, the eluate was subjected to aromatic characterization.

Związki lotne z wodnych roztworów standardowych alkoholi, estrów i ketonów wyodrębniano i zagęszczano metodą destylacyjna-ekstrakcyjną. Odzysk związków standardowych o różnych temperaturach wrzenia wahał się w granicach od 59,3% do 92,6%, a krotność zagęszczania od 4700 do 7400. Metodą destylacyjna-ekstrakcyjną wyodrębniano związki lotne z normalnego ziarna żyta, prażonego żyta oraz chleba żytniego. Zagęszczone ekstrakty rozdzielano w kolumnach chromatografu gazowego. Ocena zapachowa eluatów z kolumn chromatograficznych wykazała dużą różnorodność zapachów rozdzielanych składników. Stosowanie rozdziału ekstraktu związków lotnych produktów zbożowych na frakcje, pozwoliło na ich dokładniejszy rozdział w kolumnie chromatograficznej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies