Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena jakości handlowej mąki pszennej typ 450 krupczatka

Tytuł:
Ocena jakości handlowej mąki pszennej typ 450 krupczatka
Evaluation of quality the commercial wheat flour type "krupczatka"
Autorzy:
Cacak-Pietrzak G.
Ceglinska A.
Stepniewska S.
Kuciara K.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ocena jakości handlowych mąk pszennych typ 450 krupczatka wyprodukowanych w krajowych młynach przemysłowych. Badaniom poddano osiem mąk zakupionych w sklepach na terenie Warszawy. Przeprowadzono ocenę organoleptyczną oraz ocenę fizykochemiczną mąki obejmującą określenie: wilgotności, zawartości popiołu całkowitego, barwy, zawartości białka ogółem, wydajności i jakości glutenu oraz liczby opadania. Wykazano, że badane mąki handlowe pszenne typ 450 krupczatka nie różniły się pod względem cech organoleptycznych. Istotne zróżnicowanie stwierdzono w wilgotności, zawartości popiołu całkowitego, zawartości białka ogółem, wydajności i jakości glutenu mokrego oraz aktywności enzymów amylolitycznych. Wszystkie badane mąki spełniały wymagania jakościowe dla mąki pszennej typ 450 krupczatka zawarte w PN-A-74022: 2003

The aim of the research was to assess the quality of commerciales wheat flours type 450 „krupczatka" produced in domestic industrial mills. Eight flour bought in stores in Warsaw were examined. Organoleptic assessment and physicochemical evaluation of flour including determination of: moisture content, total ash content, color, total protein content, gluten yield and quality as well as the falling number were carried out. It was found that the examined commercial wheat flour type 450 „krupczatka" did not differ in terms of organoleptic characteristics. Significant variation was noticed in humidity, total ash content, total protein content, wet gluten yield and quality, and amylolytic enzymes activity. All examined flours met the quality requirements for wheat flour type 450 „krupczatka" contained in the PN-A-74022: 2003 standard

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies