Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aktywność antymikrobiologiczna olejku cynamonowego z chińskiego piołunu stanowiącego składniki aktywnej emulsji powłokotwórczej nanoszonej na celulozowe materiały opakowaniowe

Tytuł:
Aktywność antymikrobiologiczna olejku cynamonowego z chińskiego piołunu stanowiącego składniki aktywnej emulsji powłokotwórczej nanoszonej na celulozowe materiały opakowaniowe
Antimicrobial of cinnamon oil and chinese argy wormwood oil, as components of active film-forming emulsions for coating of cellulosic packaging materials
Autorzy:
Tan Q.
Barkowiak A.
Suminska P.
Tematy:
aktywnosc antymikrobiologiczna
olejek cynamonowy
olejki eteryczne
piolun
opakowania
celuloza
ochrona zywnosci
mikroorganizmy
wzrost komorek
pH
bakterie
temperatura
farby
lakiery
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Aktywność antymikrobiologiczna naturalnych substancji aktywnych jest uzależniona od specyficznych warunków środowiskowych, co stanowi istotną informację podczas opracowywania aktywnych powłok nanoszonych na materiały opakowaniowe. W ramach niniejszej pracy oszacowano własności antymikrobiologiczne naturalnych ekstraktów olejku cynamonowego (Cinnamomum cassia) oraz olejku piołunowego (Artemisia argyi) (obie substancje pochodzące z Chin) względem Staphylococcus aureus w zależności od pH (5,0, 7,0, i 8,0) oraz temperatury (4, 20 i 37°C). Podczas badań stwierdzono, że aktywność antymikrobiologiczna zarówno olejku cynamonowego, jak i olejku piołunowego ulega obniżeniu, gdy wzrasta pH emulsji powłokotwórczej, a ich aktywność wzrasta wraz ze wzrostem temperatury Dodatkowo stwierdzono, że olejek cynamonowy jest bardziej stabilny podczas zmian pH i temperatury niż olejek piołunowy.

Natural antimicrobial agents can be sensitive to change of physicochemical environmental conditions, which is important information to create bioactive coatings systems. The antimicrobial activities of natural extract cinnamon oil (Cinnamomum cassia) and argy wormwood oil (Artemisia aigyi) were evaluated against Staphylococcus aureus at different pH (5.0, 7.0, 8.0) and temperature (4°C, 20°C, 37°C) by maintaining the cultures in tryptic soy broth (TSB). It is observed that both cinnamon oil and argy wormwood oil exhibit decreasing activity with increasing pH of emmulsion and increasing activity with increasing temperature with respect to the reference. Also, cinnamon oil shows more environmental stable compared to argy wormwood oil.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies