Tytuł pozycji:
Padaczka - skutek czy przyczyna złego stanu odżywienia organizmu. Przegląd piśmiennictwa
Padaczka jest jedną z najczęściej występujących chorób układu nerwowego. Według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) obecnie choruje na nią około 50 min ludzi na całym świecie. Liczne badania sugerują związek pomiędzy złym stanem odżywienia organizmu a ryzykiem wystąpienia padaczki. Zależność taka jest obserwowana zwłaszcza w krajach rozwijających się, w których zarówno epilepsja, jak i niedożywienie stanowią poważny problem. Na nieprawidłowości w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego może mieć wpływ zarówno niedożywienie białkowo - energetyczne, jak i zaburzenia elektrolitowe, niedobory poszczególnych witamin oraz składników mineralnych. Z drugiej strony przewlekłe przyjmowanie leków przeciwdrgawkowych niesie ze sobą wiele konsekwencji i może mieć również wpływ na stan odżywienia. U części pacjentów wykazano nadmierną masę ciała, co często wiązane jest z rodzajem przyjmowanych leków, jednak przyczyną mogą być również nawyki żywieniowe oraz mała aktywność fizyczna osób chorych. Celem pracy było przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat padaczki i jej związku ze stanem odżywienia.
Epilepsy is one of the most common diseases of the nervous system. According to World Health Organization (WHO) approximately 50 million people currently suffer from epilepsy worldwide. Numerous studies suggest a relationship between poor nutritional status and the risk of epilepsy. The relationship is observed especially in developing countries, where both epilepsy and malnutrition are serious problems. Abnormalities in the functioning of the central nervous system can be caused by protein-calorie malnutrition, electrolyte imbalance, deficiency of particular vitamins and minerals. On the other hand, chronic antiepileptic drug intake entails a number of consequences and may effect on nutritional status. In some patients an excessive body weight was found which can be associated with the type of medication, but it also might result from improper eating habits and physical inactivity. The aim of the study is to present the current state of knowledge about epilepsy and its relation with nutritional status.