Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Growth of Acetobacter biomass and product formation during acetic fermentation

Tytuł:
Growth of Acetobacter biomass and product formation during acetic fermentation
Wzrost biomasy Acetobacter i tworzenie produktu podczas fermentacji octowej
Autorzy:
Czuba J.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of acetic acid concentration on specific rate of Acetobacter biomass growth and specific rate of product formation was analyzed during production of ca 10% vinegar. The biomass growth rate decreased while the specific rate of product formation increased with the increase of acetic acid concentration.

Analizowano wpływ stężenia kwasu octowego na właściwą szybkość wzrostu biomasy bakterii rodzaju Acetobacter oraz właściwą szybkość tworzenia produktu podczas procesu otrzymywania octu spirytusowego o mocy ok. 10%. W miarę wzrostu stężenia kwasu octowego w fermentującej cieczy (k) obserwowano obniżanie się właściwej szybkości wzrostu biomasy (μ) , jednocześnie obserwowano wzrost właściwej szybkości tworzenia produktu (q). Dobrymi przybliżeniami tych zależności , przedstawionych na wykresie były funkcje: μ₁ = 0.013 exp (7.633 k₁⁻¹) oraz q₁ = 44.069-175.454 k₁⁻¹

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies