Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Meat and fermented meat products as a source of bioactive peptides

Tytuł:
Meat and fermented meat products as a source of bioactive peptides
Mięso i fermentowane produkty mięsne jako źródło bioaktywnych peptydów
Autorzy:
Stadnik J.
Keska P.
Tematy:
meat
fermented meat product
meat product
peptide source
bioactive peptide
functional food
human nutrition
muscle protein
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bioactive peptides are short amino acid sequences, that upon release from the parent protein may play different physiological roles, including antioxidant, antihypertensive, antimicrobial, and other bioactivities. They have been identified from a range of foods, including those of animal origin, e.g., milk and muscle sources (with pork, beef, or chicken and various species of fish and marine organism). Bioactive peptides are encrypted within the sequence of the parent protein molecule and latent until released and activated by enzymatic proteolysis, e.g. during gastrointestinal digestion or food processing. Bioactive peptides derived from food sources have the potential for incorporation into functional foods and nutraceuticals. The aim of this paper is to present an overview of the muscle-derived bioactive peptides, especially those of fermented meats and the potential benefits of these bioactive compounds to human health.

Bioaktywne peptydy to krótkie sekwencje aminokwasowe, które po uwolnieniu z białka prekursorowego mogą wpływać na fizjologiczne funkcje organizmu, m.in. poprzez aktywność przeciwnadciśnieniową, anty- oksydacyjną i przeciwbakteryjną. Peptydy o właściwościach fizjologicznych wyizolowano z wielu produktów żywnościowych, w tym pochodzenia zwierzęcego takich, jak mleko i mięso (wieprzowina, wołowina, drób, ryby i organizmy morskie). Związki te pozostają nieaktywne w sekwencjach białka prekursorowego do momentu uwolnienia przez enzymy proteolityczne podczas trawienia w przewodzie pokarmowym lub przetwarzania żywności. Dzięki swoim właściwościom biologicznie aktywne peptydy mogą być składnikami żywności funkcjonalnej i nutraceutyków. Celem pracy była charakterystyka bioaktywnych peptydów uzyskanych z białek mięsa, w szczególności z fermentowanych produktów mięsnych, i ich potencjalnych korzyści dla zdrowia człowieka.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies