Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pozostałości tyreostatyków w tkankach zwierząt i żywności

Tytuł:
Pozostałości tyreostatyków w tkankach zwierząt i żywności
Thyreostat residues in animal tissues and food
Autorzy:
Witek S.
Wozniak B.
Zmudzki J.
Sielska K.
Tematy:
zwierzeta
tyreostatyki
tiouracyl
metylotiouracyl
tkanki zwierzece
plyny ustrojowe
pozostalosci tyreostatykow
kontrola pozostalosci
metody badan
metoda LC-MS-MS
tiouracyl endogenny
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Thyreostats are thioamid antithyroid drugs. The activity of these compounds consists in inhibiting the synthesis of thyroid hormones: triiodothyronine (T3) and thyroxine (T4), which favors the processes of fattening animals. The weight gain of animals is mainly due to water retention in their tissues and gastrointestinal tract. Because of the cancerogenic and teratogenic properties of thyreostatic drugs, their use for animal fattening has been banned in Europe since 1981. Control studies conducted in Poland show that thyreostats are not used in farm animals. Several cases of endogenous thiouracil content in the urine of cattle and pigs have been reported over recent years. This article presents the properties of thyreostatic compounds, discusses a possible cause of endogenous thiouracil occurrence, and provides an overview of methods used in the analysis of thyreostatic residues.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies