Tytuł pozycji:
Wpływ odmiany i okresu przechowywania marchwi mrożonej na jej jakość sensoryczną
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące zmian jakości sensorycznej ugotowanej marchwi mrożonej z uwzględnieniem odmiany i czasu przechowywania surowca. Analizy wykonano metodą ilościowej analizy opisowej (Quantitaive Description Analysis). Wyniki analiz sensorycznych wskazują, że istnieje zależność pomiędzy odmianą marchwi gotowanej metodą tradycyjną i następnie mrożonej a czasem jej przechowywania. Z badań wynika, że istotnie lepszą jakością sensoryczną charakteryzowała się gotowana, niemrożona kostka marchwi odmiany ‘Perfekcja’, która uzyskała najwyższe noty oceny ogólnej jakości w dwóch sezonach w porównaniu z marchwią odmian ‘Regulska’ i ‘Flacoro’. Wyniki dwuletnich badań wskazują, że ugotowana niemrożona marchew pod względem większości wyróżników jakości przewyższała jakością marchew gotowaną, następnie mrożoną i przechowywaną przez okres 3 i 6 miesięcy.
The aim of the studies was to asses sensory quality of the frozen carrot after boiling having regard the cultivars and storage period of the raw material. Quality of the frozen boiled carrot was evaluated by trained assessors, using the quantitative descriptive analysis (QDA). The results of sensory analysis it may be concluded that there is a relationship between cultivar of cooked (by traditional method) carrots then freezing and storage duration. Studies indicate that in two seasons significantly higher overall sensory scores obtained cooked (fresh) carrots 'Perfekcja’ cv. compared to of 'Regulska' and 'Flacoro' cvs. Results obtained in both years also indicate that cooked carrots obtained from fresh material exceeded in most quality characteristics cooked, frozen and stored for 3 or 6 months.