Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

An analysis of some basic chemical and physical properties of drained fen peat and moorsh soil layers

Tytuł:
An analysis of some basic chemical and physical properties of drained fen peat and moorsh soil layers
Analiza podstawowych właściwości chemicznych i fizycznych odwodnionych warstw torfowych i murszowych
Autorzy:
Truba M.
Oleszczuk R.
Tematy:
peat soil
moorsh soil
soil layer
drainage
humification
mineralization
physical property
chemical property
property change
soil chemistry
soil physics
soil analysis
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents the results of measurements of some chemical properties for 14 drained fen peat-moorsh layers taken from north-east, central and east part of Poland. These areas were drained in order to use as a grassland and most of them in former time were under subirrigation systems. The following basic chemical properties were analysed: organic C, total N, C:N ratio, pH and ash content. In the paper also the relationships between some basic chemical and physical properties were analysed (ash content with bulk density, particle density and porosity). Increasing of ash content caused the decreasing of some chemical properties (organic carbon and total nitrogen content) and increasing some physical properties (bulk density and particle density).

Próby do analiz pobrano z 14 warstw odwodnionych gleb torfowo-murszowych zlokalizowanych w północno-wschodniej, centralnej i wschodniej Polsce znajdujących się w zasięgu funkcjonujących w przeszłości systemów melioracyjnych. W pracy przedstawiono wyniki badań wybranych właściwości chemicznych (węgiel organiczny, azot ogólny, stosunek C:N, popielność) oraz relacje pomiędzy badanymi właściwościami chemicznymi a wybranymi właściwościami fizycznymi (zależność popielności od gęstości gleby, gęstości fazy stałej, porowatości). Wzrost zawartości popielności z poziomu 10 do 40% a.s.m. pociąga za sobą zmniejszenie się zawartości węgla organicznego, azotu ogólnego i porowatości, powoduje natomiast wzrost wartości gęstości objętościowej gleby oraz gęstości fazy stałej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies