Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Trichinellosis – history, current status, new threats

Tytuł:
Trichinellosis – history, current status, new threats
Włośnica – historia, stan obecny, nowe zagrożenia
Autorzy:
Flis M.
Popczyk B.
Rataj B.
Tematy:
animal disease
parasitic disease
trichinellosis
Trichinella
epizootic situation
food safety
animal food
epidemiological hazard
epidemiological risk
epidemic situation
preventive action
present state
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Trichinellosis - history, current status, new threats. The paper presents the epizootic situation of trichinellosis in historical terms, the present state, as well as emerging new threats. At the turn of the last few years, new species of trichinella species have emerged, as well as the spectrum of species of wild and domestic animals, which are a potential source of parasite transmission, has been widespread. Quite a significant threat is the problem of increasing occurrence of trichinella at herbivorous animals, which until recently were mostly treated ex officio as trichinella-free. The changing epizootiological image of trichinella makes it seems necessary now to intensify the preventive measures in the prevention of meat of all species susceptible to trichinella by means of etching method. Such activities should guarantee the safety of marketed animal origin food and thus effectively reduce the epidemiological risk.

Włośnica - historia, stan obecny, nowe zagrożenia. W artykule przedstawiono sytuację epizootyczną włośnicy w ujęciu historycznym, stan obecny, jak również pojawiające się nowe zagrożenia. Na przełomie ostatnich lat pojawiły się nowe gatunki włośni, jak również zwiększeniu uległo spektrum gatunków zwierząt, zarówno dzikich jak i domowych stanowiących potencjalne źródło transmisji pasożyta. Dość istotne zagrożenie, stanowi problematyka związana z coraz powszechniejszym występowanie włośni u zwierząt roślinożernych, które do niedawna traktowane były z urzędu jako wolne od włośni. Zmieniający się obraz epizootiologiczny Trichinella, sprawia, że obecnie konieczne wydaje się wzmożenie działań prewencyjnych w zakresie profilaktycznego badania mięsa wszystkich gatunków podatnych na możliwości występowania włośni, poprzez wykorzystanie metody wytrawiania. Tego rodzaju działania zagwarantować powinny bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego wprowadzanej na rynek, a tym samym skutecznie zmniejszać ryzyko zagrożenia epidemiologicznego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies