Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakość mikrobiologiczna lodów z rynku Warszawskiego

Tytuł:
Jakość mikrobiologiczna lodów z rynku Warszawskiego
Microbiological quality of ice cream from Warsaw market
Autorzy:
Ziarno M.
Berthold A.
Pluta A.
Pyza M.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ocena jakości mikrobiologicznej lodów z rynku warszawskiego w aspekcie wymagań PN-99/A-86431 i rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 5 lipca 2002 r. (Dz.U. Z 25 lipca 2002 r., Nr 117, poz. 1011). W 87 próbkach lodów pochodzących z rożnych punktów sprzedaży na terenie Warszawy oznaczono liczbę drobnoustrojów ogółem i liczbę bakterii z grupy coli. W 97,7% próbek ogólna liczba drobnoustrojów nie przekraczała limitów podanych w PN (m = 5x10⁴; M = 2,5x10⁵ j.t.k./g) oraz w rozporządzeniu MRiRW (m = lx10⁵; M = 5x10⁵ j.t.k./g). W 86% próbek liczba bakterii z grupy coli nie przekraczała 10 j.t.k./g. W porównaniu z wymaganiami PN dla bakterii z grupy coli w lodach (m = 10²; M = 10³), 6 próbek lodów nie spełniło kryterium m, z czego w jednej próbce lodów została przekroczona wartość M. Rozporządzenie MRiRW zaostrza wymagania odnośnie liczby bakterii z grupy coli w lodach (m = 10; M= 100). Wedle tych kryteriów przekroczenie wartości m odnotowano w 10 próbkach lodów.

The target of present research was opinion of microbiological quality of ice creams in Warsaw market in aspect of requirements of the Polish Standard for the ice cream (PN-99/A-86431) and the Regulation of the Minister of Agriculture and Rural Development. A total of 87 samples of ice creams were analysed for standard plate count and coliform count. The results show that total bacterial count was considerably (in 97,7% of samples) below the limits of the Polish Standard (m = 5x10⁴; M = 2,5x10⁵ cfu/g) and of the Regulation of the Minister of Agriculture and Rural Development (m = 1x10⁵; M = 5x10⁵ cfu/g). 86% of the samples had a coliform count lower than 10 cfu/g. In refer to requirements of Polish Standard for coliform number in ice cream (m = 10²; M= 10³ cfu/g), 6 samples failed to meet the requirements of the m value for coliform bacteria, and additionally 1 sample - M value for coliform bacteria. The Regulation of the Minister of Agriculture and Rural Development quote sharpens requirements for coliform bacteria (m = 10; M= 100 cfu/g). According to this criteria, excess of the m value were noted down in 10 samples of ice creams.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies