Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Techniki prognozowania wzrostu Listeria monocytogenes w wybranych matrycach spożywczych

Tytuł:
Techniki prognozowania wzrostu Listeria monocytogenes w wybranych matrycach spożywczych
The techniques for predicting the growth od Listeria monocytogenes in selected food matrice
Autorzy:
Szewczuk K.
Zdziennicki F.
Miesiewicz A.
Tematy:
Listeria monocytogenes
listerioza
mikrobiologia prognostyczna
modele prognostyczne
mikrobiologia zywnosci
zdrowie publiczne
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Listeria monocytogenes jest jednym z najniebezpieczniejszych patogenów układu pokarmowego wywołującym listeriozę, chorobę o śmiertelności wahającej się od 20 do 30%. Naukowcy poszukują metod o wyższej czułości wykrywania tej bakterii w żywności, przewidywania tempa i intensywności jej wzrostu w różnych produktach spożywczych wykorzystując mikrobiologię prognostyczną. Narzędzie to może przewidzieć reakcję mikroorganizmu w wybranych produktach na podstawie analizy teoretycznych warunków środowiskowych. Przygotowanie badań wymaga uwzględnienia różnych czynników, np. wybór matryc i warunki środowiskowe, takie jak pH produktu, zasolenie, stężenie środków konserwujących, zawartość azotynu sodu, kwasów organicznych oraz temperaturę, skład atmosfery, aktywność wody.

Listeria monocytogenes is one of the most dangerous pathogens causing listeriosis, gastrointestinal disease with mortality ranging from 20 to 30%. Scientists seek for the methods with high detection sensitivity in food, predicting rate and intensity of its growth in the variety of foods using predictive microbiology. This tool allows predicting the reactions of microorganism in the selected products based on the theoretical analysis of the environmental conditions. Preparation of the research requires consideration of different factors, e.g. selection of matrices and environmental conditions such as product pH, salinity, and concentration of sodium nitrite, organic acids and the temperature, atmosphere, water activity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies