Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of presowing soaking of amaranth seeds in solutions of growth regulators Part II. Effect of treatments processing seed material on growth, development and yield of amaranth cv rawa

Tytuł:
Impact of presowing soaking of amaranth seeds in solutions of growth regulators Part II. Effect of treatments processing seed material on growth, development and yield of amaranth cv rawa
Wpływ następczy przedsiewnego moczenia nasion szarłatu uprawnego w roztworach regulatorów wzrostu Cz. II. Wpływ zabiegów uszlachetniających materiał siewny na wzrost, rozwój i plonowanie szarłatu odmiany rawa
Autorzy:
Jendrzejczak E.
Smigerska K.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The residual effect of presowing soaking seeds in solutions of commercial preparations containing GA₃ and IAA on the growth, development and yield of amaranth of the cultivar Rawa (Amaranthus cruentus L.) was assessed over 2010-2012. It was found that plants grown from treated seeds showed much more abundant growth than the control plants. This activity will be continued also in later developmental phases, although it not always contributed to an increase in plant yield. It appeared that conditioning did not mobilize seeds for more numerous emergences as had been expected when taking up the study. During the growth season the field crop remained under a strong influence of unfavourable weather conditions. Difficulties in obtaining satisfactory density after emergences as well as rainy and windy weather during harvest pose a threat to success in growing amaranth in field.

W latach 2010-2012 oceniano wpływ następczy przedsiewnego moczenia nasion w roztworach preparatów handlowych zawierających GA₃ i IAA na wzrost, rozwój i plonowanie szarłatu krwistego odmiany Rawa (Amaranthus cruentus L.). Stwierdzono, że rośliny pochodzące z nasion traktowanych przejawiały znacznie bujniejszy wzrost niż rośliny kontrolne. Działanie to miało kontynuację również w późniejszych fazach rozwoju, choć nie zawsze przyczyniało się do zwiększenia plonowania roślin. Jak się okazało, zabiegi kondycjonowania nie mobilizowały nasion do liczniejszych wschodów, na co liczono przystępując do badań. Uprawa polowa pozostawała pod silnym wpływem niekorzystnych warunków pogodowych w trakcie wegetacji. Zagrożeniem dla sukcesu w uprawie polowej szarłatu są trudności w uzyskaniu zadowalającej obsady po wschodach oraz deszczowa i wietrzna pogoda w trakcie zbiorów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies