Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie mixolabu do opracowania profili użytkowych mąki pszennej

Tytuł:
Wykorzystanie mixolabu do opracowania profili użytkowych mąki pszennej
The use of mixolab to elaboration of target profiles for wheat flour
Autorzy:
Szafranska A.
Tematy:
maka pszenna
wartosc wypiekowa
jakosc
ocena jakosci
aparat mixolab
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono nową metodę oceny wartości wypiekowej mąki za pomocą aparatu mixolab firmy Chopin Technologies. Scharakteryzowano parametry odczytywane z protokołu Mixolab Profiler oraz wskazano możliwości wykorzystania tego urządzenia w laboratoriach przemysłu młynarskiego i piekarskiego. Przedstawiono przykładowe profile użytkowe mąki pszennej do produkcji wybranych rodzajów pieczywa i wyrobów ciastkarskich, wyznaczone na podstawie oceny próbek mąki pszennej badanych w ramach bieżącej działalności Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego.

The article presents the new method of determination of the baking value of flour tested by mixolab (Chopin Technologies). Mixolab parameters obtained by Mixolab Profiler protocol was specified as well as the possibilities of use the mixolab by laboratories work in milling and baking industry. The examples of Target Profiles were presented for selected types of bread and pastry, based on the results of wheat flour samples tested in Department of Grain Processing and Bakery, Wacław Dąbrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies