Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of storage conditions on selected quality markers of frozen vegetables

Tytuł:
The effect of storage conditions on selected quality markers of frozen vegetables
Wplyw warunków przechowywania na wybrane wyróżniki jakości mrożonych warzyw
Autorzy:
Czarnowska-Kujawska M.
Urbaniak M.
Michalak J.
Gujska E.
Tematy:
storage condition
quality attribute
vegetable
broccoli
sensory evaluation
vitamin C
folate
frozen vegetable
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
At the end of frozen food distribution chain, there is home storage including storing at refrigerator. However, not much is known how it affects frozen vegetables quality. The aim of the study was to evaluate the effect of storage conditions (2°C and 8°C from 1 to 7 days) on frozen broccoli and green beans sensory properties and vitamin C and folate content. Sensory evaluation was conducted with the use of the 5-point category scale method, while vitamins were determined with the use of HPLC technique. The results showed constant tendency in sensory quality and vitamins content decrease, the rate of which was higher at 8°C than at 2°C. The study concluded, that folate content analysis can be good chemical indicator for storage period of frozen vegetables next to vitamin C and sensory quality. However, each product requires individual assessment of its shelf-life at refrigerating temperature.

Ostatnim etapem dystrybucji żywności mrożonej jest jej przechowywanie w domu, np. w lodówce. Jednak niewiele wiadomo, jaki ma ono wpływ na jakość mrożonych warzyw. Celem pracy była ocena wpływu warunków przechowywania (2°C i 8°C, od 1 do 7 dni) wybranych mrożonek warzywnych, brokułów i zielonej fasolki szparagowej, na ich właściwości sensoryczne, zawartości witaminy C i folianów. Ocenę sensoryczną przeprowadzono z wykorzystaniem 5-punktowej skali kategorii, a zawartość witamin oznaczono z wykorzystaniem techniki HPLC. Wykazano stałą tendencję obniżania się jakości sensorycznej i zawartości witamin w mrożonkach. Była ona wyższa w temperaturze 8°C niż w 2°C. Wykazano, że analiza zawartości folianów może być dobrym wskaźnikiem chemicznym okresu przechowywania mrożonych warzyw obok zawartości witaminy C i ich jakości sensorycznej. Jednak każdy produkt wymaga indywidualnej oceny okresu przydatności do spożycia podczas przechowywania w temperaturze chłodniczej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies