Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stability analysis in elastic states of very slender column made of birch with square cross section compressed by balls

Tytuł:
Stability analysis in elastic states of very slender column made of birch with square cross section compressed by balls
Analiza stateczności w stanach sprężystych bardzo smukłej kolumny z brzozy o przekroju kwadratowym ściskanej przez kule
Autorzy:
Murawski K.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Stability analysis in elastic states of very slender column made of birch with square cross section compressed by balls. The theory of axially compressed square cross section column of birch stability is presented in the paper. The differential equation of the elastic line and its slope and the critical stress of very slender plywood tube in elastic states are considered in the paper under conditions of flat cross-sections planes and little slope of the elastic line. The received theoretical results of the critical stresses are related to the slenderness ratio and to the cross section area of the rods made of birch.

W pracy przedstawiono teorię stateczności osiowo ściskanej smukłej kolumny z brzozy o przekroju kwadratowym. Rozpatrywano problemy: równania różniczkowego osi ugięcia i jej nachylenia, krytycznych naprężeń bardzo smukłych sklejkowych rur w stanach sprężystych. Otrzymane teoretyczne wyniki krytycznych naprężeń odniesiono do smukłości kształtki oraz do iloczynu promienia przez grubość ścianki cylindrycznej kształtki.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies