Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Produkty pochodzenia wodnego o różnym stopniu przetworzenia jako źródło Staphylococcus aureus metycylinoopornych

Tytuł:
Produkty pochodzenia wodnego o różnym stopniu przetworzenia jako źródło Staphylococcus aureus metycylinoopornych
Aquatic products of different processing levels as a source of methicillin-resistant Staphylococcus aureus
Autorzy:
Kukulowicz A.
Steinka I.
Siwek A.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Produkty pochodzenia wodnego należą do głównych źródeł białka i innych składników odżywczych. Odgrywają one istotną rolę w diecie człowieka. Staphylococcus aureus uważane są za jedne z najczęściej występujących na świecie patogenów przenoszonych przez żywność. S. aureus nie jest rodzimą florą produktów pochodzenia wodnego, jednak bakterie te można izolować ze świeżo złowionych ryb. Dodatkowe zanieczyszczenie tych produktów może wynikać z niewłaściwego obchodzenia się z nimi, przecho- wywania w nieodpowiednich warunkach, przenoszenia patogenu przez pracowników, jak też może być następstwem zanieczyszczenia krzyżowego. Powszechne stosowanie antybiotyków w ostatnich latach doprowadziło do gwałtownego wzrostu oporności na antybiotyki wśród bakterii patogennych. W związku z powyższym niniejsze badania przeprowadzono w celu oceny występowania S. aureus metycylinoopor- nych (MRSA) w produktach pochodzenia wodnego o różnym stopniu przetworzenia (mrożonych, wędzo- nych, marynowanych i surowych). Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, że MRSA najczę- ściej występował w próbach mrożonych (ok. 83 %), a najrzadziej – w produktach marynowanych (ok. 29 %). Pomimo tego, że najniższy odsetek prób, w których stwierdzono występowanie S. aureus metycy- linoopornych, stanowiły produkty marynowane, to najniższą średnią ilość tych bakterii stwierdzono w przetworach wędzonych (0,54 log jtk/g). Ogólnie ok. 41 % prób było zanieczyszczonych tymi bakte- riami.

Aquatic products are one of the main sources of protein and other nutrients. They play a significant role in the human nutrition. Staphylococcus aureus is considered to be the most commonly occurring food- borne bacterial pathogen in the world. S. aureus is not a native microflora of aquatic products, but it can be isolated from freshly caught fish. Those products can be additionally contaminated owing to the incorrect handling, storage under improper conditions, transmission of the pathogen by workers and also it may be a consequence of cross-contamination. The wide use of antibiotics in the recent years led to a rapid in- crease in the antibiotic resistance among the pathogenic bacteria. For this reason, the present research study was performed to evaluate the occurrence of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in the aquatic products of different processing levels (frozen, smoked, marinated and raw). Based on the research conducted, it was shown that MRSA most often occurred in the frozen samples (approx. 83 %), and the least frequently in the marinated products (approx. 29 %). Although the lowest percent number of samples with methicillin-resistant S. aureus was reported in the marinated products, the lowest average number of those bacteria was found in the smoked products (0.54 log CFU/g). Generally, about 41 % of the samples were contaminated by those bacteria.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies