Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Otręby z różnych zbóż – wartość technologiczna i żywieniowa

Tytuł:
Otręby z różnych zbóż – wartość technologiczna i żywieniowa
Bran from various cereal – technological value and nutrition
Autorzy:
Slowik E.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Otręby zbożowe są ubocznymi produktami przemiału ziarna zbóż na mąkę. Są bogatym źródłem substancji bioaktywnych takich jak błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze. W opracowaniu przedstawiono obecne poglądy i wyniki badań na temat właściwości technologicznych i wartości żywieniowej otrąb z różnych zbóż. Podano możliwości wykorzystania otrąb do podniesienia wartości żywieniowej pieczywa, makaronów i przekąsek ekstrudowanych przy zachowaniu ich wysokiej jakości sensorycznej.

Cereal bran are by-products of milling grain into flour. They are rich in bioactive substances such as dietary fiber, vitamins, minerals, antioxidants.The current views and research results on the technological properties and nutritional value of bran from various grains was presented in this description. The possibility of using bran to enhance the nutritional value of bread, pasta, extruded snacks while maintaining high sensory quality of them was given.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies