Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A modyfication of Howard method of benzo(a)pyrene determination in foods

Tytuł:
A modyfication of Howard method of benzo(a)pyrene determination in foods
Doskonalenie metody Howarda oznaczania benzo(a)pirenu w żywności
Autorzy:
Kedzierski B.
Kubacki S.J.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The modified Howard method of benzo(a)pyrene determination in foods has been elaborated. The modifications concern a simplification and reduction of time consumption of the method. Replacing TLC by column chromatography on cellulose monoacetate is the main approach of the developed method. There is also a good agreement in the statistical parameters of both methods.

Opracowano zweryfikowaną metodę oznaczania benzo(a)pirenu w żywności. Podstawowe zmiany dotyczą wyeliminowania etapu ekstrakcji podziałowej z dwumetylosulfotlenkiem, zmiany kolejności poszczególnych etapów analizy oraz zastąpienia preparatywnej chromatografii cienkowarstwowej chromatografią kolumnową na octanie celulozy. Pozwoliło to znacznie uprościć wykonanie analizy oraz skrócić czas jej trwania. Opracowaną procedurę sprawdzono na próbkach pochodzenia zwierzęcego oraz na materiałach roślinnych. Parametry statystycznego opracowanego sposobu oznaczania BaP (współczynnik zmienności - ok. 10%, średni odzysk -ok. 90%) są porównywalne z danymi dotyczącymi metody Howarda.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies