Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The content of cis-9, trans-11 CLA isomer determined by two methods in ewe’s milk fat

Tytuł:
The content of cis-9, trans-11 CLA isomer determined by two methods in ewe’s milk fat
Zawartość cis-9, trans-11 CLA w tłuszczu mleka maciorek oznaczanego przy użyciu dwóch metod
Autorzy:
Radzik-Rant A.
Rozbicka-Wieczorek A.
Rant W.
Czauderna M.
Kuczynska B.
Tematy:
cis-9 isomer content
isomer content
trans-11 CLA isomer
determination
method
ewe
milk fat
sheep
milk
gas chromatography
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was the quantitive determination of cis-9, trans-11 isomer by two methods: gas chromatography (GC) and silver-ion high performance liquid chromatography (Ag+HPLC) in ewes milk fat. The study was carried out on 20 ewes of Wrzosówka and Żelazneńska sheep, which were mantained at the same environmental and nutritional conditions. The milk samples have been collected from ewes at the age of 3—1 years and in the 4th week of lactation. The chemical composition, as well as fat content, was similar in both studied breeds. The amount of C18 fatty acids connected with the major CLA isomer did not show statistical differences between breeds, besides of C18:3, which was higher (P < 0.03) for Wrzosówka. The activity of A9 desaturase, the enzyme responsible for endogenous synthesis, was also higher (P < 0.01) for Wrzosówka ewes. The content of cis-9, trans-11 C18:2 isomer in milk fat of studied ewes determinated by GC method did not differ with this obtained by Ag+HPLC. The difference has not been noted also within studied breeds. Obtained results suggest, that major CLA isomer in milk could be sensitively identified what allow to precisely determining its amount both by classic GC method and Ag+HPLC method.

Zawartość cis-9, trans-11 CLA w tłuszczu mleka maciorek oznaczanego przy użyciu dwóch metod. Celem pracy było określenie zawartości izomeru cis-9, trans-11 CLA dwiema metodami: chromatografii gazowej (GC) i arge-nometrycznej chromatografii cieczowej (Ag+HPLC), w tłuszczu mleka maciorek. Badania przeprowadzono na 20 maciorkach rasy wrzosówka i żelazneńska, które były utrzymywane w jednym stadzie w tych samych warunkach środowiskowych i żywieniowych. Próby mleka pobierano od 3—1- letnich matek w 4 tygodniu laktacji. Skład chemiczny mleka jak i zawartość tłuszczu były podobne u obu badanych ras. Zawartość C18 kwasów tłuszczowych pochodnych głównego izomeru CLA nie wykazała różnic pomiędzy badanymi rasami, oprócz kwasu linolowego, którego zawartość była wyższa (P < 0,03) u wrzosówki. Aktywność A9 desaturazy, enzymu odpowiadającego za endogenną jego syntezę była także wyższa (P < 0,01) u tej rasy. Zawartość izomeru cis-9, trans-11 C18:2 określona przy użyciu GC nie różniła się od zawartości tego izomeru oznaczonego metodą Ag+HPLC w mleku badanych maciorek. Różnic tych nie odnotowano także w obrębie badanych ras. Uzyskane wyniki świadczą, iż główny izomer CLA kwasu żwaczowego może być precyzyjnie identyfikowany, co pozwala na dokładne określenie jego zawartości w mleku zarówno przy użyciu klasycznej chromatografii gazowej jak i wysoko-sprawnej argentometrycznej chromatografii cieczowej Ag+HPLC.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies