Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of the impact of climate factors on the level of mechanical parameters of selected packaging films used for food products

Tytuł:
Analysis of the impact of climate factors on the level of mechanical parameters of selected packaging films used for food products
Analiza wplywu czynników klimatycznych na poziom zmian parametrów charakteryzujacych wartość użytkową folii opakowaniowych z tworzyw sztucznych przeznaczonych do pakowania produktów spożywczych
Autorzy:
Cholewa-Wojcik A.
Tematy:
climatic factor
functional evaluation
mechanical parameter
packaging film
food product
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Plastic films are of key importance as a group of materials used for packaging food products. It is therefore crucial that they meet specific functional and durability requirements as well as comply with all regulations regarding food contact materials. A degree to which a set of properties of these materials satisfies the requirements connected with their usage determines their functional value. The level of functional value depends to a large extent on climate factors affecting these materials in the post-production stage. The aim of this work was to analyze the effect of climate factors on the level of changes of the parameters characterizing the functional value of polyolefin packaging films used for food products. The research was conducted with the main focus on the scope and intensity of changes of selected properties of packaging films in different microclimate conditions. The results became the basis of assessing the impact of climate factors on the level of changes of the parameters characterizing functional value and served as a groundwork to the analysis of the correlation between the changes in the parameters and the level of functional value of the plastic films.

Folie z tworzyw sztucznych stanowią ważną grupę materiałów wykorzystywanych w opakowalnictwie do pakowania m.in. produktów spożywczych. W związku z czym muszą spełniać określone wymagania wytrzymałościowe oraz wymagania stawiane materiałom przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Stopień spełnienia przez materiały stawianych im wymagań z punktu widzenia ich przeznaczenia wyznacza ich wartość użytkową. Poziom wartości użytkowej folii jest zdeterminowany w dużym stopniu wpływem czynników klimatycznych, które oddziałują na te materiały w sferze poprodukcyjnej. Celem pracy jest analiza wpływu czynników klimatycznych na poziom zmian parametrów charakteryzujących wartość użytkową folii opakowaniowych z tworzyw sztucznych przeznaczonych do pakowania produktów spożywczych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies