Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ sposobu suszenia na wybrane właściwości suszy z owoców i warzyw

Tytuł:
Wpływ sposobu suszenia na wybrane właściwości suszy z owoców i warzyw
Effect of drying method on selected properties of dried fruits and vegetables
Autorzy:
Grzegory P.
Piotrowski D.
Tematy:
susze owocowe
susze warzywne
wlasciwosci mechaniczne
barwa
aktywnosc wody
suszenie
metody suszenia
zawartosc wody
wytrzymalosc na sciskanie
suszenie konwekcyjno-prozniowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Usability of consumer food products and the satisfaction of consumption are related to the quality of fruits and vegetables. The stringent rules of the market and the high demands of the consumer cause that products of damaged structure and incorrect texture or unattractive colour find not buyers. Among drying methods applied to plant materials enumerates convective drying, microwave (at atmospheric or lowered pressure), vacuum, freeze drying and by combined methods (operated in two or more stages). The aim of this study was to present the effect of drying methods on selected properties of dried fruits and vegetables directly affecting consumer preferences: water content and water activity, structure, mechanical properties or colour.

Użyteczność produktów spożywczych dla odbiorców i satysfakcja z konsumpcji są powiązane z jakością owoców i warzyw. Rygorystyczne reguły rynku i wysokie wymagania konsumenta sprawiają, że produkty o zniszczonej strukturze oraz niewłaściwej teksturze czy nieatrakcyjnej barwie nie znajdują nabywców. Wśród sposobów suszenia stosowanych do surowców roślinnych wymienia się suszenie: konwekcyjne, mikrofalowe (przy ciśnieniu atmosferycznym lub obniżonym), próżniowe, liofilizacyjne oraz łączone (złożone z dwóch lub więcej etapów). Celem pracy było przedstawienie wpływu sposobów suszenia na wybrane właściwości suszy z owoców i warzyw, oddziałujących bezpośrednio na preferencje konsumenta: zawartość i aktywność wody, strukturę, właściwości mechaniczne oraz barwę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies