Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i skladniki odżywcze. Cz.3. Możliwości poprawy wartości odżywczej i zdrowotnej soków i ich rynkowego wizerunku a znakowanie produktów

Tytuł:
Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i skladniki odżywcze. Cz.3. Możliwości poprawy wartości odżywczej i zdrowotnej soków i ich rynkowego wizerunku a znakowanie produktów
Fruit, vegetables, juices - their energy and nutritional value compared to the requirement of energy and nutrients. Part III. Possibilities to improve nutritional and health value of juices and their market perception and product labeling
Autorzy:
Plocharski W.
Ciok J.
Markowski J.
Pytasz U.
Rutkowski K.
Tematy:
owoce
warzywa
soki owocowe
soki warzywne
kalorycznosc
wartosc odzywcza
zapotrzebowanie na energie
zapotrzebowanie na skladniki odzywcze
skladniki odzywcze
jakosc
polepszanie jakosci
rynek napojow
produkt
wizerunek produktu
znakowanie zywnosci
oswiadczenia zdrowotne
promocja zdrowia
oswiadczenia zywieniowe
autentycznosc
deklaracja wartosci odzywczej
zawartosc skladnikow odzywczych
blonnik pokarmowy
przemysl sokowniczy
szanse
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In some EU countries, simplified information systems for consumers are developed to inform them about nutritious values. These are e.g. traffic lights and food-choice logo. Juices produced according to the EU directive fulfill criteria for healthy products. 100% pureed juices, especially vegetable juices, are a category of products, which may fulfill conditions set for health and nutritional claims considering the content of several mineral constituents (especially potassium) and vitamins (C, B₆, foliates, β-carotene i vitamin K), and even dietary fibre. Vegetable juices are a better source of nutrients than fruit juices, having also much lower content of carbohydrates, including sugars, and lower caloric value. In some countries, significant position occupy "smoothies", however, this category of products has not been regulated by official rules, contrary to fruit juices. In Poland homogenized juices and nectars based on puree are considered as "smoothies". It is necessary for the industry to adapt to changing market requirements related to legislation changes and to the requirements of rational nutrition. The industry must also take into account wrong habits of the consumers established over many decades. Use of nutritional and health claims may play important role in changing consumers habits but their reliability should be rigorously controlled.

W niektórych krajach Unii Europejskiej opracowywane są uproszczone systemy informowania konsumentów o wartości odżywczej produktów, np. "drogowe światła sygnalizacyjne" i "loga wyboru produktów spożywczych". Soki produkowane zgodnie z dyrektywą unijną spełniają kryteria dla zdrowych produktów. Soki przecierowe 100%, szczególnie warzywne, są tą kategorią produktów, która może spełnić warunki stawiane oświadczeniom żywieniowym i zdrowotnym pod względem zawartości szeregu składników mineralnych (szczególnie potasu) i witamin (C, B₆, folianów, β-karotenu i witaminy K), a nawet błonnika pokarmowego. Soki warzywne są lepszym źródłem składników odżywczych niż soki z owoców, przy mniejszej zawartości węglowodanów, w tym cukrów, i związanej z tym mniejszej kaloryczności produktów. W niektórych krajach znaczącą pozycję na rynku zajmują "smoothies", jednakże ta kategoria produktów nie jest uregulowana żadnymi przepisami, w przeciwieństwie do soków i nektarów owocowych. W Polsce za "smoothies" uważa się homogenizowane napoje przecierowe, głównie soki i nektary warzywne i owocowo-warzywne. Istnieje konieczność dostosowania się przemysłu do zmieniających się uwarunkowań rynku, związanych z ustawodawstwem i racjonalnym podejściem do spraw żywienia, biorąc pod uwagę zagrożenia związane z utrwalonymi przez dziesięciolecia przyzwyczajeniami konsumentów. Istotną rolę w zmianie przyzwyczajeń konsumentów mogą odegrać oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, których rzetelność powinna podlegać rygorystycznej kontroli.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies