Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of body mass on some coronary risk factors in the population of metallurgy workers

Tytuł:
The influence of body mass on some coronary risk factors in the population of metallurgy workers
Wpływ masy ciała na niektóre czynniki ryzyka choroby wieńcowej w populacji pracowników przemysłu metalurgicznego
Autorzy:
Gudowska-Nitka A.
Tematy:
human disease
disease risk
body mass
coronary heart disease
risk factor
human population
metallurgy
worker
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Food intake, body mass index (BMI), serum lipids, blood glucose, systolic and diastolic blood pressure and pulse wave velocity were measured in the population of 2559 males aged 25-59 years employed in a foundry in Cracow in 1972-1974. Abnormal dietary habits were revealed. The share of protein in total energy intake was 11.7%, fats 37.1% and carbohydrates 51.2% (sugar 11.6%). The mean BMI was 25.3 ± 3.1 BMI above 25 was found in 44% of males under study. It has been shown that serum cholesterol, total lipids, esterified fatty acids, systolic and diastolic blood pressure, and pulse wave velocity were positively correlated with BMI. It is concluded that obesity prevention and treatment should be recognized as. an important method in prevention of coronary heart disease.

U 2559 mężczyzn w wieku 25-59 lat zatrudnionych w hucie w Krakowie w latach 1972-1974 oceniono spożycie żywności, wskaźnik masy ciała (BMI), lipidy surowicy, wartości skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi oraz szybkość fali tętna. Stwierdzono nieprawidłowość w sposobie żywienia. Udział białka w całkowitym spożyciu energii wynosił 11.7%, tłuszczu 37,1% a węglowodanów 51,2% (cukier 11,6%). Średnia wartość BMI wynosiła 25,3 ± 3,1. U 44% mężczyzn stwierdzono BMI powyżej 25.0. Istnieje dodatnia korelacja pomiędzy poziomem cholesterolu, lipidów całkowitych i zestryfikowanych kwasów tłuszczowych surowicy, wartością ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi oraz szybkością fali tętna z jednej strony a BMI z drugiej strony. Z badań tych można wyciągnąć wniosek, że profilaktyka i leczenie otyłości jest ważną metodą zapobiegania chorobie wieńcowej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies