Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Plony słomy wybranych zbóż w zależności od sposobu jej zbioru

Tytuł:
Plony słomy wybranych zbóż w zależności od sposobu jej zbioru
Straw yields of selected cereals depending on the method of harvest
Autorzy:
Harasim A.
Tematy:
pszenica ozima
pszenzyto ozime
jeczmien jary
sloma
zbior
terminy zbiorow
doswiadczenia polowe
ziarno
zawartosc skladnikow mineralnych
jakosc
straty
Grabowo
lata 2013-2015
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania przeprowadzono na polach produkcyjnych RZD w Grabowie (woj. mazowieckie), w latach 2013–2015. Oceniono wielkość, strukturę i jakość plonów słomy pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i jęczmienia jarego w zależności od sposobu zbioru słomy oraz określono wielkość jej strat przy zbiorze z pola. W badaniach uwzględniono dwa obiekty – zbiór całej słomy z plewami oraz zbiór słomy ze ścierniska, bez plew i drobnych fragmentów źdźbeł. Stwierdzono, że sposób zbioru słomy istotnie wpływał na wielkość jej plonu oraz relację między plonami słomy i ziarna. Większymi stratami słomy zbieranej z pola cechowały się zboża ozime niż jęczmień jary. Poszczególne rodzaje plonów słomy (początkowy z plewami, zebrany z pola, ścierń) różniły się zawartością składników mineralnych, zwłaszcza azotu, fosforu i potasu.

The study was conducted in cereal production fields on the experimental farm at Grabów, the province of Mazowieckie, in the years 2013–2015. Yield, composition and quality of winter wheat, winter triticale and spring barley straw were assessed depending on the method of its harvest. Straw losses at harvest were also evaluated. The study involved two treatments: harvest of straw with chaff and harvest from the stubble without chaff and small tiller fragments. The method of straw harvest significantly affected the its quantity and the relationship between straw and grain yields. Winter cereals produced higher losses of straw as compared to spring barley. The particular category of straw (chaff-containing, field and stubble- harvested) varied for the contents of mineral components, particularly those of nitrogen, phosphorus and potassium.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies