Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

School Fruit Scheme impact on fruit and vegetable consumption among school children

Tytuł:
School Fruit Scheme impact on fruit and vegetable consumption among school children
Wpływ programu "Owoce w Szkole" na spożycie owoców i warzyw wśród dzieci w wieku szkolnym
Autorzy:
Wolnicka K.
Taraszewska A.
Jaczewska-Schuetz J.
Tematy:
child
school child
Poland
fruit consumption
vegetable consumption
daily diet
nutritional habit
statistical analysis
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ocena programu „Owoce w szkole” została przeprowadzona wśród uczniów klasy III (9 lat) z 58 losowo wybranych szkół podstawowych z 5 wybranych województw: pomorskiego, opolskiego, wielkopolskiego, podkarpackiego, mazowieckiego. Wybrane województwa były reprezentatywne dla regionów Polski, czyli północy, południa, centrum, wschodu i zachodu. Badanie przeprowadzono w szkołach przed rozpoczęciem dystrybucji owoców i warzyw (październik 2010 r.) oraz pod koniec dystrybucji owoców i warzyw (maj-czerwiec 2011 r.). Badanie przeprowadzono w 38 losowo wybranych szkołach podstawowych uczestniczących w programie „Owoce w szkole” (grupa interwencyjna) oraz w 20 losowo wybranych szkołach nieuczestniczących w programie (grupa kontrolna). Spożycie owoców i warzyw przez uczniów zostało ocenione metodą 3-dniowego zapisu w dzienniczku spożycia. Pod koniec programu „Owoce w szkole” spożycie owoców, warzyw oraz owoców i warzyw ogółem w dni szkolne oraz dni szkolne i weekendowe łącznie było istotnie wyższe w grupie badanej niż w grupie kontrolnej, ale wciąż poniżej zaleceń. Pod koniec programu całkowite spożycie owoców i warzyw w dni szkolne w grupie badanej było 21% wyższe w porównaniu z grupą kontrolną. Wnioski: Wyniki oceny wskazują, że program ma duży potencjał i jest odpowiednim narzędziem do pracy z dziećmi w celu poprawy w przyszłości ich nawyków żywieniowych, związanych z większym spożyciem owoców i warzyw.

The evaluation of the School Fruit Scheme was performed among grade 3 pupils (9 years old) from 58 randomly selected primary schools in the area of 5 selected voivodeships: Pomorskie, Opolskie, Wielkopolskie, Podkarpackie, Mazowieckie representative for north, south, central, east and west regions before launching the distribution of fruit and vegetables (October 2010) and at the end of the fruit and vegetables distribution period (May-June 2011). The study was conducted in 38 randomly selected schools participating in the School Fruit Scheme (intervention group) and in 20 randomly selected schools not participating in the Scheme (control group). The fruit and vegetables consumption of pupils were evaluated based on the 3-day food record method. At the end of the School Fruit Scheme, fruit consumption, vegetable consumption and total fruit and vegetable consumption on school days + weekends days was significantly higher in the intervention group than in the control group but was still below the recommendations. At the end of the Scheme the total consumption of fruit and vegetables on school days in the intervention group was 21% higher in comparison to the control group. Conclusions: The evaluation results show that the Scheme has a very strong potential and is an appropriate tool to improve the eating habits of children towards consuming more fruit and vegetables for the future.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies