Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aktywność bakterii Bacillus subtilis BH w biodegradacji zaolejonej ziemi bielącej

Tytuł:
Aktywność bakterii Bacillus subtilis BH w biodegradacji zaolejonej ziemi bielącej
Activity of Bacillus subtilis BH bacteria in biodegradation of spent bleaching earth
Autorzy:
Krzysko-Lupicka T.
Tematy:
odpady przemyslowe
przemysl tluszczowy
zaolejona ziemia bielaca
biodegradacja
bakterie
Bacillus subtilis
aktywnosc biologiczna
biokonwersja
industrial waste
fat industry
spent bleaching earth
biodegradation
bacteria
biological activity
bioconversion
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zaolejona ziemia bieląca (Z) jest odpadem porafinacyjnym przemysłu tłuszczowego o naturalnym kwaśnym pH 3,8-4,2 i zawartości tłuszczu 18-40%. W pracy zbadano aktywność lipolityczną autochtonicznego szczepu Bacillus subtilis BH w biodegradacji substancji tłuszczowych Z w zależności od stymulacji wybranymi dodatkami mineralnymi (jonami wapnia i/lub żelaza). Zastosowanie tego szczepu w warunkach in situ z udziałem aktywatorów enzymów lipolitycznych prowadziło do powstawania różnych związków chemicznych, takich jak: kwasy nasycone, aldehydy i węglowodory, a ich rodzaj i ilość zależały od typu modyfikacji. W obecności szczepionki obserwowano wzrost zawartości węglowodorów w produktach rozkładu substancji tłuszczowej. Natomiast jony wapnia stymulowały jej aktywność w kierunku tworzenia aldehydów ogółem, a jony żelaza - nasyconych kwasów tłuszczowych.

A spent bleaching earth - Z (pH 3.8-4.2, a fat content 18-40%) is a waste of fatty industry, obtaining after rafining process. The lipolytic activity of autochtonie Bacillus subtilis BH species in Z fatty substance biodegradation in dependence of mineral additions (Ca and/or Fe ions) was investigated. It was observed that Bacillus subtilis BH species degraded fatty substance obtaining by its extraction from Z (degrease of mass in time). But, parallely, the conversion of fatty substance took place; the quality and quantitative composition of final extractions were different in comparison to initial one.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies