Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przegląd metod podchowu brzany Barbus barbus (L.) w larwalnym i młodocianym okresie życia w warunkach kontrolowanych

Tytuł:
Przegląd metod podchowu brzany Barbus barbus (L.) w larwalnym i młodocianym okresie życia w warunkach kontrolowanych
Review of rearing methods of early stages of common barbel, Barbus barbus (L.), under controlled conditions
Autorzy:
Wozniak J.
Kaminski R.
Tematy:
rybactwo
ryby
brzana
Barbus barbus
podchow larw
larwy
osobniki mlodociane
podchow zwierzat
zywienie zwierzat
pokarmy naturalne
pasze starterowe
dieta mieszana
wzrost zwierzat
tempo wzrostu
przezywalnosc zwierzat
warunki kontrolowane
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to analyze and summarize rearing conditions for larval and juvenile common barbel according to recent research. Barbel larval and juvenile stages achieve very high survival rates (95-99%) irrespective of water temperature or initial stock density. The only factor affecting survival rates during larval rearing Is diet; specifically, this refers to quality and not to the dry or wet type. The best and most predictable effects can be achieved when the larvae are fed with Artemia nauplii. This kind of food is also the best for larval growth rates. The highest growth rate of barbel larvae was obtained at 26-27°C. The optimal temperature for of juvenile growth is 25-26°C. The results presented here are evidence that barbel is a species which is very easy to rear under controlled conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies