Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Photosynthetic activity in relation to chlorophylls, carbohydrates, phenolics and growth of a hybrid Salix purpurea 3 triandra 3 viminalis 2 at various Zn concentrations

Tytuł:
Photosynthetic activity in relation to chlorophylls, carbohydrates, phenolics and growth of a hybrid Salix purpurea 3 triandra 3 viminalis 2 at various Zn concentrations
Autorzy:
Borowiak K.
Gasecka M.
Mleczek M.
Dabrowski J.
Chadzinikolau T.
Magdziak Z.
Golinski P.
Rutkowski P.
Kozubik T.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the present study was to determine the effect of various Zn application levels on some physiological, morphological and biochemical parameters of a hybrid Salix purpurea 9 triandra 9 viminalis 2. Plants were cultivated under control conditions with application of Zn in the range 0–5 mM. The effects on net photosynthesis rate (PN), stomatal conductance (gs), transpiration rate (E), intercellular CO2 (Ci), chlorophyll a and b, carotenoids, growth, sugars and phenols were analysed. Our investigations confirmed a dual role of Zn, with benefits at the level 1–2.5 mM, and a decrease of measured photosynthesis activity, carbohydrates and chlorophyll below and above this range. Moreover, the decrease of these parameters at the highest Zn application did not reach the level of control plants. This means that this species may have further potential as an accumulator in polluted areas. However, phenols revealed a continuous increase together with Zn increase in the medium.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies