Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wahania sezonowe wartości energetycznej i odżywczej przeciętnej racji pokarmowej w Polsce w latach 1978-1982-1986

Tytuł:
Wahania sezonowe wartości energetycznej i odżywczej przeciętnej racji pokarmowej w Polsce w latach 1978-1982-1986
Seasonal variations of the energetic and nutritional values of the average daily food ration in Poland in the years 1978-1982-1986
Autorzy:
Berger S.
Kowrygo B.
Lewandowska G.
Sawicka B.
Tematy:
Polska
lata 1978-1986
zywienie czlowieka
dieta
wartosc energetyczna
wartosc odzywcza
calodzienne racje pokarmowe
spozycie zywnosci
wahania sezonowe
struktura spozycia
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono analizę wahań sezonowych wartości energetycznej i odżywczej przeciętnej racji pokarmowej podstawowych grup gospodarstw domowych w latach 1978-1982-1986. Stwierdzono, iż w ciągu roku występują znaczne różnice w wielkości miesięcznego spożycia energii i poszczególnych składników pokarmowych. Największą skalą wahań charakteryzowała się konsumpcja witaminy C, dość znaczną witaminy A i nieco mniejszą żelaza. Wskazano, że chłopskie gospodarstwa domowe charakteryzowały się największą nieregularnością spożycia zwłaszcza w porównaniu z gospodarstwami emerytów i rencistów. W roku 1986 w porównaniu z 1978 nie nastąpiło wyraźne złagodzenie wahań sezonowych w spożyciu większości składników odżywczych.

Seasonal variations of the energetic and nutritional values were analysed in average daily rations of basic products in groups of households in the years 1978-1982-1986. Considerable seasonal differences were found in the values of monthly consumption of energy and various food components. The greatest range of changes was noted in the consumption of vitamin C, a fairly broad range in the consumption of vitamin A, and slightly lower range in the case of iron. The greatest irregularity of consumption was found in the households of farmers, especially if compared with those of retired workers and workers receiving disability allowances. In 1986 in relation to 1978 no significant reduction was observed of the seasonal variations of most consumed nutrients.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies