Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Temperature effects on the reactive oxygen species formation and antiaxidant defence in roots of two cucurbit species with contrasting root zone temperature optima

Tytuł:
Temperature effects on the reactive oxygen species formation and antiaxidant defence in roots of two cucurbit species with contrasting root zone temperature optima
Autorzy:
Zhang Y.-P.
Jia F.-F.
Zhang X.-M.
Qiao Y.-X.
Shi K.
Zhou Y.-H.
Yu J.-Q.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Suboptimal root zone temperature (14°C) was imposed on chilling-sensitive cucumber (Cucumis sativus L.) and chilling-tolerant figleaf gourd (Cucurbita ficifolia Bouché) plants. Exposure of roots to low temperature for up to 10 days caused a strong growth inhibition in cucumber compared with figleaf gourd. Physiological analysis showed that generation of reactive oxygen species (ROS) such as hydrogen peroxide and superoxide anion was significantly induced in cucumber plants as fast as 1 day after low root zone temperature treatment. In addition to the significant induction of antioxidant superoxide dismutase activity, low root zone temperature also increased the mitochondrial electron transport allocated to alternative pathway while decreased cytochrome pathway salicylhydroxamic acidresistant respiration. However, these defense responses could not compensate for the ROS production, resulting in membrane lipid peroxidation and loss of root cell viability in the low root zone temperature treated cucumber roots. In contrast, 14°C root zone temperature had no significant effects on figleaf gourd plant growth, antioxidant enzymes, ROS levels and alternative respiratory pathway. Hence, difference in ROS metabolism would be associated with the remarkable difference in adaptability of cucumber and figleaf gourd plants in response to suboptimal root zone temperature condition.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies