Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Lipidy w żywności, Zywienu i zdrowiu człowieka. Cz. I. Przyswajanie, źródła oraz spożycie lipidów

Tytuł:
Lipidy w żywności, Zywienu i zdrowiu człowieka. Cz. I. Przyswajanie, źródła oraz spożycie lipidów
Pipids in food, nutrition and human health. Part I. Availability, sources and lipids intake
Autorzy:
Klobukowski J.
Ciborska J.
Klobukowski F.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono mechanizm procesów trawienia triacylogliceroli (TG) i wchłaniania produktów hydrolizy enzymatycznej tłuszczów. Omówiono zawartość tłuszczu, profil kwasów tłuszczowych (SFA, MUFA, PUFA), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz cholesterolu w wybranych produktach spożywczych. Scharakteryzowano wielkość spożycia wybranych grup żywności i tłuszczu w gospodarstwach domowych w Polsce.

Mechanisms of triacyloglycerols' (TG) digestion and absorption of fat enzymatic hydrolysis products were presented in this paper. The fet content, profile of fatty acids (SFA, MUFA, and PUFA), fat soluble vitamins (A, D, E) and cholesterol in the selected food products were discussed. The level of food products'consumption and of fat intake in Polish households was characterized.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies