Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Forecasting of hazards caused by phytophagous pests occurring on vegetable crops

Tytuł:
Forecasting of hazards caused by phytophagous pests occurring on vegetable crops
Prognozowanie zagrożeń powodowanych przez fitofagi występujące na uprawach roślin warzywnych
Autorzy:
Rogowska M.
Wrzodak R.
Lewandowski A.
Woszczyk K.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In 2008–2011, the Research Institute of Horticulture in Skierniewice carried out the project No. 1.14 „Prediction the risks caused by pests occurring in vegetable crops” within the framework of the Long‐term Programme „Development of sustainable methods for horticultural production in order to provide high‐quality nutritional and biological of horticultural products and to preserve biodiversity and protect its resources” for 2008–2014. Field experiments were conducted on the utility of pheromone, odour and sticky traps for monitoring main pest species of vegetables: cutworms, carrot fly, cabbage fly and western corn rootworm. The developed methods of monitoring of the pests occurrence will contribute to the determination of optimal dates for their controlling in some vegetables crops.

W latach 2008–2011, w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz w wybranych gospodarstwach w Polsce centralnej i południowej realizowano zadanie 1.14 „Prognozowanie zagrożeń powodowanych przez fitofagi występujące na uprawach roślin warzywnych” wchodzące w skład Programu Wieloletniego pt. „Rozwój zrównoważonych metod produkcji ogrodniczej w celu zapewnienia wysokiej jakości biologicznej i odżywczej produktów ogrodniczych oraz zachowania bioróżnorodności środowiska i ochrony jego zasobów”. Badania dotyczyły określenia przydatności pułapek feromonowych, pułapek zapachowych i lepowych oraz opracowanie metod monitorowania nalotu i kontroli liczebności kilku gatunków szkodników na warzywach. Aktualne systemy monitoringu zagrożeń roślin warzywnych przez szkodniki polegają głównie na obserwacji i stosowaniu pułapek świetlnych i mechanicznych. Badania w ramach systemów ostrzegających o zagrożeniu prowadzono na warzywach kapustnych – śmietka kapuściana (Delia radicum L.); na cebuli, marchwi, buraku ćwikłowym – rolnice: zbożówka [A. segetum (Den&Schiff.)], panewka (Amathes c‐nigrum L.), czopówka (Agrotis exclamationis L.) i gwoździówka (A. ypsilon Rott.) oraz na marchwi, pasternaku, pietruszce, selerze – połyśnica marchwianka [Chamaepsila rosae (Fabr.)]. Zastosowano również pułapki feromonowe, odławiające stonkę kukurydzianą (Diabrotica virgifera Le Conte). Po zakończeniu badań zostaną opracowane dla producentów i doradców metody monitorowania zagrożeń i ustalania optymalnego terminu zabiegu ochronnego. Będzie to podstawą do prowadzenia integrowanej ochrony warzyw przed wymienionymi gatunkami szkodników.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies